Saturday, December 22, 2012

Soalan: Adakah jatuh talak sekiranya suami merokok?

Nama*:zue
Alamat Email:zue.reena@yahoo.com
Tajuk*:Adakah jatuh talak sekiranya suami merokok?
Message*:Suami sudah berjanji pada saya yang dia akan berhenti merokok. Suatu hari, kami bertengkar disebabkan suami yang masih lagi merokok. saya meminta suami tetapkan 1 tarikh untuk dia berazam betul2 terus berhenti merokok dan suami berkata dengan perasaan marah lebih kurang begini" jika lepas 1 mac ini x boleh, aku ceraikan kau" apa yg saya faham ialah sekiranya lepas 1 mac, dia tetap masih merokok samada bersembunyi atau terangan di hadapan saya, adakah jatuh talak terhadap saya?
File Upload:

Salam Puan Zue,

Atas kefahaman saya, lafaz takliknya adalah sah. Jika suami merokok selepas tarikh berkenaan, bererti dia melanggar takliknya sendiri dan menyebabkan jatuh talak.

(Pelik saya, kenapa nak dikaitkan rokok dengan cerai.. cerai tu perkara yang tidak boleh dibuat main. Beringatlah selalu.)

Jika masih dalam edah, kembalilah rujuk. Jika selepas edah, kembali berakad nikah.

wallahuaklam

Visitor IP: 176.27.242.70

Powered by EmailMeFormNo comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

PERKAHWINAN BUKAN PERCERAIAN

Berkahwin adalah untuk selamanya. Saat 'aku terima nikahnya', adalah saat aku janji untuk mengekalkan perkahwinan selamanya. Ia bukan lagi bahan uji kaji, hendak dicuba-cuba tetapi kenyataan bahawa panas gelora badai hendaklah dilalui bersama-sama sebagai suami dan isteri.

Suami perlu mendalami ehwal agama, khasnya soal nikah kahwin dan hukum hakamnya. Isteri boleh membantu.

Gelora apapun dalam rumah tangga berada di pundak bahu seorang suami. Masalah isteri, masalah anak-anak dan seribu dugaan dalam rumah tangga, adalah bergantung kepada nakhodanya, sang suami.

Perkataan cerai, talak dan berpisah seharusnya tidak pernah wujud dalam kamus dan dalam ucapan suami. Suami tidak boleh sama sekali bermain-main dengan kata-kata talak, cerai dll. Ia wajib dipadamkan dalam kalbu, ingatan apatah lagi lisan seorang suami. Suami sebagai ketua, sebab itulah hak cerai itu diberikan kepada suami.

Yes, ya, kita bergaduh dan selalu berselisih dalam rumah tangga, namun asam garam itu hendaklah ditangani sebaiknya. Isteri perlu kurangkan egonya, begitu juga suami. (Lelaki amat sukar merendahkan egonya, tetapi jika perempuan itu bijak dan tahu menghargai suami, keegoan lelaki akan mudah luntur).

Biar badai gelora bertempur, tetapi ungkapan CERAI usah disebut oleh suami!

Berkahwin untuk selama-lamanya, bukan suka-suka atau mahu mencuba!

Anda ada persoalan yang belum terjawab?
Sila tanya Ustaz.

About Me

My photo
Universiti ada dalam dalam diri kita; ada fakulti sastera, fakulti sains, fakulti politik, fakulti pendidikan, fakulti pengajian Islam dan banyak lagi. Medium ini adalah sebuah univertisi yang termampu untuk dikongsi bersama.. Untaian Tarbiyah:Dilahirkan di Pondok Padang Nyior, dibesarkan dalam majlis ilmu oleh ayah dan Pak Teh dan persekitaran tradisi ilmu dan budayanya. SK Padang Terap (1972-1977) Maktab Mahmud, Alor Setar (1978-1981) Kolej Islam Kelang (1982-1985) UKM:Fak Pengajian Islam (Arab Tamadun) (1986 - 1990) UTM (Msc Ed Mgt & Admin)1998-2000 Kerjaya: Kilang Gula Padang Terap (selepas SPM) Guru SM Ag Ahmadiah (selepas STPM) Guru SM Pend Khas, Setapak (1990- 91) Tutor UKM (1990-1991) UiTM Sabah (1991 -1996) UiTM Johor (1996 - kini) Layari juga laman Surau Al-Muhajirin dan laman blog YANG LAMA-LAMA